Ózongenerátoros fertőtlenítés

Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amelyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840 –ben. Neve a görög „ozein”=„rossz szagot árasztó” szóból származik.

Csapatunk két módon végzi a fertőtlenítést

takarítás

Hagyományos mód

Hagyományos takarítással, fertőtlenítőszerekkel vegyi úton, végezzük. Melynek hatékonysági foka nem 100%-os.

ózonos fertőtlenítés

Ózongenerátoros mód

Ebben a helyzetben javasoljuk az ózonos fertőtlenítő eljárást. Az előállított ipari Ózongenerátorral.

Az ózonmolekula

képes elbánni:

Vegyszermentes fertőtlenítésű hatással bír, így környezetkimélő. A fertőtlenítés akkor a leghatásosabb, amikor a koncentráció eléri a 3-4 ug/dm3 értéket. Az ózon fertőtlenítő hatása 600x-3000x hatékonyabb mint a klóré. Az ózon oxigénből keletkezik, melyet az ózongenerátor hoz létre. Az oxidáció következtében lebomlanak a szagot okozó vírusok és baktériumok, egyéb szerves anyagok. Az ózon rendkívül erős fertőtlenítőszer, mely a gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden pontjába és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat úgy hogy közben nem károsítja a berendezési tárgyakat.

Az ózon alkalmazása biztonságos:

Az ózonos fertőtlenítő eljárás rendkívüli előnye más fertőtlenítő eljárásokkal szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros anyagot a fertőtlenítés folyamatában mint például a klór.

baktériumok
baktériumok
vírus
vírus
baktérium

Az ózon hatása a baktériumokra és vírusokra

Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatású. Ennek hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, ha érintkezésbe kerül a sejtfallal. Az érintkezéskor létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszíteni alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további lyukakat a sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul.

A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Az ózonmolekulák a vírust úgy károsítják, hogy azok képtelenek lesznek további sejteket megfertőzni, azaz továbbadni a fertőzést.

Minden olyan helyen használható, ahol fontos a léghigiénia, a kórokozómentes környezet, pld.:

 •  egészségügyi intézetekben – rendelők, kezelő szobák, műtők, betegszobák, várók fertőtlenítése
 • üzemi konyhákban, ipari hűtőkben, raktárakban, épületszellőző rendszerekben
 • irodákban, lakásokban
 • gépjárművek klíma és ventilátor rendszereiben
 • fóliaházak ültetés előtti talaj és levegő fertőtlenítése
 • dohos pincék, penészes falak kezelése
 • éttermek, hotelszobák,szagmentesítése
 • fagyasztás tárolás előtti zöldségek, gyümölcsök sterilizálása
 • ruházat megtisztítása mielőtt elrakásra kerül
 • tűzeset utáni szagok
 • klíma bűzének megszüntetése.

Nem alkalmazható:

 • Az ózon klímatisztításra nem alkalmas, de enyhén szennyezett, vagy tisztított klímák ideiglenes fertőtlenítésére használható.
 • Penész ellen, abban az esetben eredményes, amennyiben a penészedést kiváltó okot előzőleg megszüntették.
 • Hatékonyan használható szagtalanításra szilárd felületeken (szekrény, fal), azonban vastag szövetek és szivacsok belsejébe nem képes behatolni.

Az ózon professzionális felhasználása

ózonos fertőtlenítés

A professzionális alkalmazások megkövetelik, hogy használat közben az ózon koncentrációja, 0,01 ppm és 3 ppm között legyen, így a helység fertőtlenítése kb. 1/2 óra. A koncentráció szint amikor fertőtlenítés és az atkák, gombák pusztítása elkezdődik. 1g ózon /10 m3 légtér. A KL-14 típusú generátor 14 g ózont képes előállítani 1 óra alatt, így egy 100-140 négyzetméter  légterű helységet 30 perc alatt képes megtísztítani.

Működési környezet:

Működési hőmérséklet:

Páratartalom:

Működési környezet:

Érintésvédelmi osztály:

5°C – 30°C

<35%

100 ± 4kPa

IP20

További tudnivalók

Ózon az emberi szervezetre:

A felszín közeli ózon számos egészségi problémát okoz. Különösen veszélyesek és rákkeltők az ózon másodlagos reakciótermékei, részben igen reakcióképes szabad gyökök, melyek szintén erősen oxidatívak, illetve mérgezők (peroxi-acetil-nitrát, aldehidek, nitrát gyök stb.). Maró hatásuk révén izgatják a szemet és a nyálkahártyát. Tüdőbe kerülve már kis koncentráció mellett is légúti gyulladást okozhatnak. Emellett a tüdő kapacitásának valamint a fertőzésekkel szemben való ellenálló képesség csökkenéséért is felelősek.

Növények esetében a magas ózonszint a levelek károsodásához vezethet, a sejtfalak roncsolásán keresztül. Ezen felül gátolja a fotoszintézist és a gyökérlégzést is. Mindezek együttesen közrejátszhatnak a növények károsodásában, szélső esetekben pusztulásában.

Terület felmérése személyesen történik, Igényeit, kéréseit figyelembe véve egyedi ajánlatot adunk.

Keressen minket: